Karpens og koifiskens udbredelse i verden

Karper stammer oprindeligt fra Vestasien, og især i Japan og Kina har fisken næsten myotologisk status. Koi, der er en underart af karpen, er i Japan ladet med rigtig megen symbolik, og den beskrives ofte som givende både udholdenhed og styrke.

I dag kan karper og koifisk findes over hele verden. Dette takket være et meget bredt avlsprogram initieret i midten af sidste århundrede og naturligvis også fordi, at fisken generelt er meget hårdfør. Det, at du i dag kan finde en karpe på alle kontinenter (med undtagelse af Antarktis) gør karpen til den 3. mest introducerede fiskeart i verden.

Uden for Vestasien er det især i Europa og Storbritannien fisken er populær. I USA er karpen mindre populær, da den har haft en negativ indvirkning på flere naturlige sø- og flodøkosystemer. Dette skyldes primært karpens vane med at gnubbe flodbunden og derved løsrive vegetationen, som andre fisk ellers spiser og søger ly i. Når det så er sagt, så er karpen også i Nordamerika en yndet fisk at have i havedammen, da den er flot og majestætisk at se på.

En utrolig alsidig fisk

Karpen er en alsidig fisk, der har en nærmest utrolig evne til at tilpasse sig ethvert miljø. Den kan spise meget varieret koi foder og føler sig hurtigt hjemme i forskellige miljøer. Derved kan den udkonkurrere andre fiskearter, hvilket ofte fører til, at karpen er uønsket i de respektive landes naturlige økosystemer.

Karper og koifisk kan leve i stort set al slags ferskvand og kommer i varierende størrelser, hvoraf de største kan blive helt op imod 50 kilo stykket.

Koifisk – populære i Danmark

I Danmark er koi en populær fisk at have i havedammen. Den er alsidig, hårdfør, kan trænes op til at kunne håndfodres og så kommer den i alskens flotte farver. Det er derfor ikke så underligt, at den er en af havefolkets yndlingsfisk.

En koi er ikke bare en koi. Gennem de seneste 50 år er der blevet opdrættet flere forskellige varianter med hver deres kendetegn.

Skal du have koifisk i havedammen, så skal du være opmærksom på, at du har det rette udstyr. Du skal bl.a. bruge vand- og luftpumper, havedamsfiltre og vedligeholdelsesartikler til fx at fjerne trådalger i havedammen, så du har det flotte udsyn til dine nyindkøbte fisk.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *