Sådan får du optimal belysning i dit kontormiljø

belysningGod belysning er afgørende for miljøet på arbejdspladsen. Er jeres kontormiljø mørkt og dystert, påvirker det medarbejdernes humør i en negativ retning. Medarbejdere, der møder ind med godt humør og er glade, imens de er på arbejde, er afgørende for en virksomheds succes. Miljøet på kontoret har således stor indflydelse på både omsætning og bundlinje.

Dertil kommer også belysningens indflydelse på medarbejdernes produktivitet. Flere uafhængige undersøgelser viser, at medarbejdere der arbejder i et godt oplyst arbejdsmiljø får mere fra hånden, end medarbejdere der arbejder i mørke omgivelser, hvor lyset ikke er optimalt. Dette gælder både for produktionsvirksomheder, men også for kontor- og vidensarbejdere i både åbne og lukkede kontormiljøer.

I dette indlæg sætter vi fokus på, hvordan du forbedrer belysningen i jeres kontormiljø, så medarbejderne på arbejdspladsen bliver både gladere for at være på arbejde og samtidigt får mere fra hånden i det daglige.

Flere lyskilder skaber god atmosfære

De fleste arbejdspladser har deres primære lyskilder monteret i loftet. Det kan være pendler, halogenlamper eller lysstofrør. Denne lysform er ideel som den primære lyskilde i både et åbent kontormiljø, mødelokale og kontorlokale. Belysningsformen er kendt for at give et spredt, diffust lys, der oplyser store dele af lokalet. Når det så er sagt, så er det sjældent nok med en enkelt lyskilde på et kontor. Flere lyskilder kan være medvirkende til at give et rum dybde, højde og bredde, og især i mindre kontormiljøer bør man derfor arbejde med flere lyskilder direkte, der står spredte i lokalet. Overvej fx en standerlampe i hjørnet og en bordlampe på bordet i tillæg til pendlen i loftet.

En anden fordel ved flere lyskilder i et lokale er, at medarbejderen selv kan bestemme, hvilken lyssætning vedkommende ønsker på dagen. Afhængigt af opgavens karakter og medarbejderes humør kan denne selv regulere lyssætningen, så den bliver så tilpasset, som det er muligt. Nogle lyskilder har et diffust lys, imens andre har et mere koncentreret lys. Et koncentreret lys er fx bedre at læse ved, imens et diffust, ufokuseret lys fungerer bedt ved møder og lignende. Derfor ser vi også, at bordlamper typisk har et mere skarpt lys end pendler, der er bedre til at fordele lyset.

Lysets farve er ikke uvæsentlig

Lys er naturligvis ikke bare lys. Det ved alle, der har opholdt sig i en fabrikshal oplyst af de klassiske lysstofrør og efterfølgende trådt direkte ud i sollyset. Der er stor forskel på lysets ”mæthed”, og hvorledes det reflekteres. Et blegt lys som det, der kendetegner lysstofrør, er rigtig godt til høj-præcisionsarbejde. Oplysningen er god og man kan derfor se mere klart end ved et varmt lys. Ulempen er dog, at det kan virke ”koldt”, da lyset virker blegere end sollys. Ønsker du et varmere lys i dit kontormiljø anbefales det derfor, at du orienterer dig imod halogenpærer eller LED-belysning.

 

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *