Skab god energi i hjemmet

Det man kalder et hjem er et gennemgående tema i livet, lige fra man er barn i sit barndomshjem, over kollegieværelset – som nok er et midlertidigt -, men det første selvstændige hjem, til det mere etablerede lejlighed eller hus, for måske til sidst at ende på et plejehjem. Da man sandsynligvis tilbringer mellem en tredjedel – og halvdelen af livet i det man kalder sit hjem, er det vigtigt at det føles hjemligt, og der er den rette atmosfære i hjemmet.

Men hvad er denne størrelse som kaldes atmosfære? I forbindelse med hjemmet er en god definition at atmosfære er følelser og stemninger som skabes af omgivelserne, dvs. møbler, indretning, og pyntegenstande i hjemmet. Samtidig med dette, så er atmosfæren også afhængig af situationen; det giver måske den rette atmosfære med en blinkende disco-kugle til en fest, men det giver ikke den rette atmosfære, når man forsøger at finde et rolig hjørne for at læse en god bog.

Atmosfæren og de fysiske rammer

Som det fremgår af ovenstående, så er atmosfæren afhængig af dels de fysiske rammer, og dels af situationen. De fysiske rammer er med til at definerer hvilke situationer der er mulige, fx er det svært at danse i en stue hvor der er mange store møbler på gulvet. Ligeledes skal man, når man ændre på de fysiske rammer, fx når man køber møbler, overvejer hvilke begivenheder/situationer som skal kunne afholdes i hjemmet, fx hvis man ofte holder filmaften, så kan man ikke komme uden om at have et tv og behagelige siddepladser

De fysiske rammer er selve boligen og de materialer som den er bygget af, samt ens møbler og inventar. Det er også farver og sammensætning af farver, og det er hvilken kunst du udsmykker dit hjem med. Sidste men nok et af de vigtigste punkter er hvilken belysning du har i hjemmet. Belysningen er et af de vigtigste redskaber du har, når du skal skabe den rette atmosfære, for med belysningen kan du, bare ved at tænde eller slukke noget belysning, ændre stemningen i et rum, fx fra at side i sofaen og læse en rapport, kan du ved at slukke for læselampen og tænde hyggebelysningen i hjørnet af stuen, skabe en romantisk stemning, når din kæreste uventet kommer forbi:

For hvert rum i din bolig skal du overveje hvordan du vil anvende tre former for belysning:

Hverdagsbelysning: som ofte kommer fra loftbelysning, hvor man anvender en standard pære. Formålet er kort fortalt at du skal kunne orientere dig i rummet.

Arbejdsbelysning: Belysningen er retningsbestemt og oplyser et mindre område, og gøre dig i stand til at løse konkrete opgaver, hvor du er i færd med en bestemt aktivitet, som fx at læse, skære grøntsager eller lignende. Lyset er kunstigt, i den kolde blålige spektre af lyset.

Hyggebelysningen: Her bliver der slukket for hverdags- og arbejdsbelysningen, og tændt for den varme, og svage belysning i hjørnerne i rummet, således at man skabe en fornemmelse af intimitet.

På denne måde kan hvert enkelte rum have flere funktioner, se fx et kollegieværelse, som både skal være studieværelse, spisestue, festlokale og soveværelse, hvilket lyder at meget, men som ikke er umuligt med den rigtige belysning.

Inddrag din indretningskonsulent i arbejdet

Det lyder måske let, men det er det dog ikke altid. For at få den rigtige atmosfære, skal man medtænke hvilke møbler, inventar og kunst man har, hvilket ikke altid er så let som det lyder. Derfor kan man ofte have fordel af at inddrage en indretningskonsulent, som med sine mange års erfaringer vil kunne guide og rådgive dig vedrørende belysning, men også vedrørende indretning af boligen, og nyanskaffelser af møbler og inventar.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *